side mounted

Heb je ooit een dobber zien omkeren en omgekeerd blijven drijven? Dat kan eigenlijk niet. Een dobber is een systeem met twee delen: drijflichaam boven, gewicht onder. Met deze combinatie kan het systeem niet omkeren: na elke duw en beweging gaat het terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Net zoals een duiker met “side mounted” flessen.

De duikuitrusting heeft een geschiedenis. Eerst, met de slabbetjes hadden wij het drijflichaam onder ons. Decennia later kwamen de trimvesten, met een verdeeld drijflichaam: een beetje onder, en een beetje boven je. Nog later hebben we wings gekregen, waar het drijflichaam volledig achter je rug is. Maar met al deze uitrustingen zijn de flessen nog boven gebleven. Met de side mounted uitrusting zijn we nu op de meest stabiele combinatie gekomen.

Daarom duik ik liever side-mounted.

Ik ben in 2011 side-mounted gaan duiken, na de prachtige video’s van Steve Bogaerts gezien te hebben, een van de pioniers in de side-mounted uitrusting. Sindsdien hebben de meesten van jullie mij aan de waterkant gezien met mijn twee tien liter flessen onder mijn oksels. De meesten van jullie vragen zich af: “Waarom dan? Is dat niet onnodig ingewikkeld”? Het lijkt ingewikkeld, dat geef ik toe. Toch vind ik het vreemd dat mensen mij zien alsof ik zou een stoere technisch duiker zijn, terwijl ik een comfort-zoekende latino ben. Side-mounted duiken is niet complexer dan welke andere configuratie dan ook. Het is veel comfortabeler (denk aan de dobber), en ook veiliger.

Comfort komt uit van de inherent stabiliteit van side-mounted duiken. Met een fles op de rug adem ik gemiddeld 18 liter per minuut, met side mounted 14 liter per minuut. Het doorgestroomde profiel en de verminder energie gebruik in horizontaal te blijven maken een behoorlijk verschil qua luchtgebruikt. Maar de veiligheid is voor mij de doorslaggevende factor om regelmatig side mounted te duiken. Het is veiliger omdat je flessen dichtbij je ogen en handen zijn, heel makkelijk bereikbaar. Met side-mounted flessen alle soort van moeilijke oefeningen makkelijk worden, zoals een verloren automaat terug pakken, of een valve-shutdown. De eerste trap is immers te zien, en direct bij je handen. Je hoeft geen moeilijke bewegingen te maken om een kraan te pakken. En dat is nog niet alles. Als je side-mounted duikt, heb je twee onafhankelijke systemen met perslucht. Je hebt de grootst mogelijke back-up van alle configuraties. In Nederland duiken we vaker in water van minder dan tien graden, en automaten kunnen dan bevriezen. Als je side-mounted duikt en er gaat iets verkeerd, heb je een onafhankelijke fles en automaat gelijk in je handen… letterlijk en figuurlijk.

Verhoogde veiligheid en comfort onder water, twee belangrijke redenen om side-mounted tenminste te proberen. En dan de vraag: moet je extra uitrusting hebben? Speciale wing, andere flessen? Dat kan, maar hoeft niet. Ik gebruik twee tien liter flessen omdat ik ze van tevoren al had. Als ik nu mijn uitrusting opnieuw zou kopen, zou ik twee acht liter flessen zoeken. Maar ik kan het ook prima met de twee tien liter flessen die ik heb. In andere landen heb ik mensen gezien met twee twaalf liter flessen, of met twee zeven liter flessen. Alles kan, eigenlijk. Er zijn ook wings speciaal ontworpen voor side-mounted uitrusting, de zogenaamde bat-wings. Die bieden een meer gestroomlijnd profiel, zeker geschikt voor wrak of grot penetratie. Ik begon met een normale wing. Je moet wel twee eerste trappen hebben als automaat, maar als je verder met je opleiding bent dan de eerste ster, weet je al dat het een goed idee is om een dubbele kraan te hebben en twee eerste trappen.

Wil je het ooit proberen? Laat het me weten, en mijn uitrusting kan je gewoon lenen… Het water in Vinkeveen begin warm te woorden… Waar wacht je nog op?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *